fredag 19 december 2014

Aktuellt inom personlig assistans och tillgänglighet

Även om utvecklingen generellt går bakåt inom i stort sett allt som rör funkisfrågor finns det ända ljuspunkter som jag ska fokusera på här.



* I samband med regeringsförklaringen i höstas deklarerade ju Stefan Löfvén att regeringen tänker skärpa den nya diskrimineringslagen mot otillgänglighet. Som alla vet är det ju mer eller mindre kaos i riksdagen efter att Sverigedemokraterna fällde regeringens budget. Man har nu ändå bestämt sig för att gå vidare och tänker lägga fram ett förslag till riksdagen före extravalet 22 mars. Bland annat vill man ta bort undantagen för små företag.

Utöver detta vill regeringen också gå vidare med att införa en ny nationell reglering av hur de olika landstingen och kommunerna beviljar rätt till hjälpmedel. Idag råder stora skillnader beroende på var man bor i landet. Tjänstemän i socialdepartementet säger själva :

Vi vill komma till rätta med att det idag är slumpen som ofta styr vilka hjälpmedel man får.

Mycket bra initiativ av regeringen. Även om många var besvikna på innehållet i regeringens budgetproposition tycker jag ändå att man med detta utspel visar att man menar allvar med vad man deklarerade i höstas. Det är inte acceptabelt att tillgänglighetslagen har så stora undantag  och det är verkligen inte OK att det är så stor skillnad mellan olika kommuner och landsting vad gäller rätten till hjälpmedel Fortfarande återstår och se hur mycket som blir förverkligat. Det kan ju mycket väl bli en alliansregering som styr Sverige igen efter extravalet och hur de kommer att agera vet vi inte än.



Försäkringskassan har tidigare i år gett klara signaler om att tvåårsomprövningarna ska förenklas, åtminstone om det är uppenbart att funktionsnedsättningen är livslång. Nu verkar det som att man faktiskt tänker förverkliga det. I Göteborgsposten skrev man nyligen:

  De som har assistans varken vill eller ska behöva vända ut och in på sina liv vart annat år. Därför ändrar vi vårt sätt att arbeta, bland annat genom att i högre grad dra nytta av arbete som gjorts tidigare av oss eller andra, som kommunerna. Vår förhoppning är att det bidrar till att göra livet lite enklare för dem som behöver mer stöd än vi andra för att klara sin vardag.

Gör man verklighet av det man skriver så är det ett steg i rätt riktning men det är ändå lång väg kvar innan LSS ursprungs visioner återupprättas. Att tvåårsomprövningarna förenklas hjälper t.ex. inte de som helt eller delvis redan förlorat sin assistans. Och det hjälper inte alla de som drabbas av försämringarna inom de andra nio LSS insatserna som är kommunala angelägenheter.



* I och med att Sverigedemokraterna stödde alliansens budget så är det ju oppositionens budget som gäller för kommande år, inte regeringens. Schablonbeloppet för den statliga assistansersättningen blir detsamma - 284 kr/timme.



Jag tar nu lite semester i bloggandet över julhelgen. Återkommer under mellandagarna med en sammanfattning av vad som hänt under året för handikapprörelsen i fighten för våra rättigheter.


Jag önskar alla mina läsare en riktigt GOD JUL




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar